Zavřít
view countries map 
Coloplast webové stránky ve 32 zemích

Vyhledat webové stránky v jiné zemi

Zpět na české webové stránky Coloplast

Najděte webové stránky Coloplastu ve vaší zemi

Role vlákniny ve stravě stomika

Vláknina hraje významnou roli ve výživě člověka. Vláknina působí proti zácpě, divertikulóze, snižuje hladinu cukru a tuků v krvi aj. Lidé, kteří konzumují dostatečné množství vlákniny (aspoň 25–30 g denně) mají méně chronických onemocnění (zejména srdce a cév).

Zdrojem dietní vlákniny jsou potraviny rostlinného původu. Její zvláštností je, že se netráví a nevstřebává v tenkém střevě jako ostatní živiny, ale v nezměněné podobě přechází do tlustého střeva. Zde se stává „potravou“ pro prospěšné bakterie tlustého střeva a výživu buněk střeva (kolonocyty).

Vlákninu rozdělujeme na rozpustnou a nerozpustnou. Rozpustná vláknina se v tlustém střevě plně zpracuje a využije, naproti tomu při fermentaci nerozpustné vlákniny v tlustém střevě se jako vedlejší produkt vytváří plyny, které mohou způsobit plynatost a nadýmání. Nerozpustná vláknina váže v tlustém střevě vodu a tím zvyšuje objem stolice a působí proti zácpě. Mnoho potravin proto působí jako přirozené projímadlo: zelí, kapusta, celozrnné pečivo a chléb, ovesné vločky, ovoce se slupkami a zrníčky, rebarbora, senný list, med, fíky, sušené švestky, maliny, ostružiny, jahody, kompoty a různé jiné. 

Zdroje vlákniny v potravě

Potraviny většinou nejsou čistým zdrojem rozpustné nebo nerozpustné vlákniny. Následující rozdělení je podle převažující složky nebo záleží na úpravě dané potraviny.

 

Nerozpustná vláknina:

celozrnné pečivo a chléb, luštěniny (čočka, hrách, fazole), citrusové ovoce (dužina), slupky z ovoce a zeleniny, hrušky, zelí, kapusta, květák, brokolice, rajčata, okurky, papriky, pohanka, cizrna, celozrnná rýže, otruby, ořechy a semínka.

 

Rozpustná vláknina:

ovesné vločky, loupané vyzrálé ovoce (jablka, broskve), ovocné přesnídávky, banány, ovocné a zeleninové šťávy, rajčatový protlak, brambory, rýže, propasírovaná tepelně upravená kořenová zelenina.

Dietní omezení u kolostomie

 

Strava u kolostomiků není většinou výrazně omezena. Problémy mohou způsobovat potraviny nadýmavé a potraviny, které působí projímavě (často individuálně rozdílné) a každý sám jednotlivě si stravu upraví. Nadýmání je rovněž často způsobeno nepravidelností a výrazným omezováním stravy.

Dietní omezení u ileostomie

Cílem je zabránit podráždění nově založené stomie a předejít její obstrukci (ucpání). Zejména zpočátku je důležité konzumovat měkkou lehce stravitelnou stravu a omezit velké kousky tuhé nebo špatně rozkousané stravy. Mezi rizikové se řadí i potraviny bohaté na nerozpustnou vlákninu (celozrnné pečivo, slupky z čerstvého ovoce a zeleniny, luštěniny).

Mgr. Petra Hýsková
nutriční terapeutka
Ústřední vojenská nemocnice Praha

 

 

PM-39069

Zavřít

Objednávka vzorku

Děkujeme

Vaše objednávka vzorku byla úspěšně přijata

Prohlédněte si verzi pro počítač