Zavřít
view countries map 
Coloplast webové stránky ve 32 zemích

Vyhledat webové stránky v jiné zemi

Zpět na české webové stránky Coloplast

Najděte webové stránky Coloplastu ve vaší zemi

Mýty a fakta o stravování se stomií

Možná jste slyšeli, že houby nebo lepek způsobují nadýmání. Nemusí to však být nutně pravda - a rozhodně není důvod se těmto potravinám zcela vyhýbat jen kvůli jejich špatné pověsti.

Mýtus: Strava bohatá na vlákninu způsobuje zácpu

Není tomu tak. Je sice pravda, že potraviny s vyšším obsahem vlákniny, jako je kukuřice, houby a hrách, mohou zvyšovat množství stolice nebo způsobovat větry, ale jen velmi zřídka způsobují zácpu.

Co však může způsobit problémy, jsou velké porce potravin s vysokým obsahem vlákniny v kombinaci s malým množstvím tekutin nebo bez nich. Klíčem k úspěchu je umírněnost. Pokud budete ke konzumaci potravin s vyšším obsahem vlákniny přistupovat opatrně, není absolutně žádný důvod se jim zcela vyhýbat.

 

Více v článku Role vlákniny ve stravě stomika >

Mýtus: Ryby a kapusta způsobují zápach

Je pravda, že některé potraviny, jako jsou ryby a kapusta, produkují více zápachu - ale protože je zápach skrytý ve vašem stomickém sáčku, není důvod vyhýbat se jejich konzumaci.
Mějte na paměti, že zápach pociťujete pouze tehdy, když jste sami a vyprazdňujete svůj sáček. Pokud se obáváte, že v kabince zanecháte nepříjemný zápach, noste u sebe osvěžující sprej.

Mýtus: Lepek způsobuje nadýmání

Lepek je bílkovina, která se nachází v potravinách z mouky, jako je chléb nebo těstoviny. Lepek má také pověst látky, která způsobuje nadváhu a nadýmání. Existuje však dobrý důvod, proč tuto pověst nepovažovat za pravdivou. Zaprvé, lepek je součástí vyvážené stravy, a proto se nedoporučuje, abyste ho ze svého jídelníčku zbytečně vyřazovali.
Za druhé, pokud se skutečně cítíte nadmutí nebo máte nadměrné větry z konzumace lepku, pravděpodobně to není způsobeno lepkem jako takovým - ale tím, že patříte mezi 20 % populace se syndromem dráždivého tračníku. Ten se dá léčit, takže pokud pociťujete některé z výše uvedených příznaků po konzumaci potravin obsahujících lepek, neváhejte se obrátit na svého praktického lékaře.

Mýtus: Mléčné výrobky způsobují zažívací potíže

Nemusí to tak být. Pokud lidé se stomií zjistí, že jim mléčné výrobky způsobují zažívací potíže, je to často proto, že došlo k narušení jejich střev - třeba v důsledku infekce nebo zánětlivého onemocnění střev.

Tyto potíže obvykle po nějaké době odezní, a proto není dobré vyřadit mléčné výrobky ze stravy, protože jsou dobrým zdrojem vápníku a bílkovin. Pokud mléčné výrobky nesnášíte, poohlédněte se po alternativách, jako je mléko bez laktózy - nebo potraviny obohacené vápníkem.

stomik

Co dělat v případě zácpy

Častou obavou ohledně některých potravin je strach ze vzniku zácpy, kdy jídlo uvízne výše v tlustém střevě a způsobí tak nefunkčnost stomie. Kromě toho, že stomie nefunguje, jsou dalšími příznaky ucpání koliky, nadýmání, nevolnost a zvracení.

Především je důležité zdůraznit, že zácpa se vyskytuje u relativně malého počtu stomiků. A u těch, u kterých se tak stane, k tomu dojde pouze párkrát. Pokud se u vás zácpa přece jen objeví, neváhejte se obrátit na stomickou sestru. Než se vám dostane pomoci, můžete si od bolesti částečně ulevit pitím velkého množství tekutin, jemnou masáží břicha nebo přiložením lahve s teplou vodou (thermoforu).

Chcete vyzkoušet novou dietu?

Začít s dietou je složité. Ještě složitější to může být, když máte stomii a musíte si dávat pozor na to, co jíte. 

Pokoušíte se shodit váhu?

Pokud se snažíte zhubnout, je důležité, abyste se příliš nezaměřovali na tvrdé oběti. Při dietě nemáte trpět. Když se snažíte dosáhnout udržitelného úbytku hmotnosti, jsou často vhodnou cestou malé, dosažitelné kroky.

Můžete začít tím, že snížíte velikost své porce o třetinu. Snadným způsobem, jak toho dosáhnout, je používat menší talíř, protože díky tomu se bude porce zdát větší. Je také dobré zařadit do svého jídelníčku více ovoce a zeleniny, aby byl zdravější a vyváženější.

Možná jste slyšeli, že tyto potraviny způsobují stomikům problémy, ale při umírněné konzumaci to bude problém jen výjimečně. Pokud máte s ovocem a zeleninou problémy, zkuste ovoce a zeleninu s nízkým obsahem vlákniny, jako je mrkev a cuketa.

Chcete do svého jídelníčku zařadit něco nového?

Stomie by vám neměla bránit ve zkoušení nových jídel - nebo jídel, která vám v minulosti chutnala. Je však dobré být opatrný, dokud nezjistíte, jak bude vaše tělo (a zejména stomie) reagovat.

Zkuste dodržovat tato základní pravidla, aby se přechod obešel bez nepříjemných situací:

  • Napište si seznam pěti potravin, které byste chtěli vyzkoušet, v pořadí podle toho, jak je máte rádi.

  • Ujistěte se, že na den po vyzkoušení nových potravin nemáte nic naplánováno.

  • Začněte s malou porcí a uvidíte, jak se budete cítit.

  • Po vyzkoušení nových potravin si veďte deník o množství vyloučeném ze stomie.

  • Pokud se nevyskytnou žádné problémy, můžete si jídlo bez obav dále vychutnávat.

  • Pokud se problémy vyskytnou, ujistěte se, že jste potravinu několikrát vyzkoušeli, než se rozhodnete se jí zcela vyhnout.

Plánujte!

Když se snažíte dbát na vyváženou stravu, může vám pomoci sepsání jídelníčku na celý týden - je to skvělý způsob, jak rozumným tempem zařazovat nové potraviny.

Zavřít

Objednávka vzorku

Děkujeme

Vaše objednávka vzorku byla úspěšně přijata

Prohlédněte si verzi pro počítač